Synodale  Missionaire  Kerk

De Synodale Missionaire Kerk benadrukt dat er in iedere parochie actief geluisterd dient te worden naar de parochianen. 

Pastoraal team, bestuur, vrijwilligers, leken, kosters, koren, secretariaat en kerkbezoekers zouden in gesprek moeten gaan met elkaar over de toekomst van hun parochie. Het kan anno 2025 niet zo zijn dat een kerkbestuur zonder inspraak van parochianen tot kerksluiting kan overgaan.  Hoe actueel is het in 2025 dat autocratisch bestuur niet gewenst is en gevreesd door velen.  

De R.K. Kerk is een wereldkerk. Met de Paus, als plaatsvervanger van Christus, aan het hoofd. Na een langdurig traject is in oktober 2024 een slotdocument opgesteld met vele paragrafen dat in meerderheid door 300 Bisschoppen vanuit de hele wereld  zijn aangenomen.

De opdracht uit het slotdocument voor een Synodale Missionaire Kerk wordt vooralsnog niet uitgevoerd door de Nederlandse Kerkprovincie.

Wij als Platform zijn van mening dat in de Johannes XIII parochie in volle omvang werk gemaakt dient te worden van deze inzichten. Luisteren naar de leken, kinderen, armen en ouderen om samen op weg gaan naar een hoopvolle toekomst. 

In het verlengde hiervan dienen we dus ook voor onze kinderen en volgende generaties de aanwezigheid van ons geloof te garanderen. 

Wij zijn in afwachting van de officiële Nederlandse versie van het slotdocument door de Nederlandse Kerkprovincie. Intussen hebben wij als Platform het initiatief genomen om via Google Translate, vanuit het originele Italiaanse document, een Nederlandse vertaling aan te bieden. 

Aan het einde van de tweede zitting van de 16e gewone algemene Bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’ is op zaterdag 26 oktober 2024 het slotdocument gepresenteerd. 

Het document werd met uiteenlopende meerderheden voor alle paragrafen door de stemgerechtigde deelnemers, onder wie mgr. Hoogenboom uit Nederland, goedgekeurd. Paus Franciscus kondigde aan dat hij ervoor heeft gekozen om geen apostolische exhortatie te schrijven na de synode, maar noemde het slotdocument een geschenk aan het volk van God.

“Er zijn al zeer concrete aanwijzingen in het document die een leidraad kunnen zijn voor de missie van de Kerken, in hun specifieke continenten en contexten”, legde de paus uit, waarbij hij het vertrouwen uitsprak dat deze gedeelde ervaring zou inspireren tot “concrete acties die Gods volk dienen”.

In zijn toespraak tot de synodevergadering op zaterdagavond benadrukte paus Franciscus hoe het slotdocument, geschreven in de loop van de tweede zitting van de synode over synodaliteit die op 2 oktober begon na een proces van luisteren en dialoog, de vrucht is van meer dan drie jaar luisteren naar het volk van God. “Het openbaart een gedeelde weg voorwaarts naar een “synodale Kerk” die het evangelie belichaamt, niet alleen door woorden, maar door elke handeling en interactie.”

Deze zestiende gewone vergadering van de synode werd op zondag 27 oktober officieel afgesloten met de viering van de Heilige Mis in de Sint-Pietersbasiliek onder leiding van paus Franciscus. 

Een drievoudig geschenk

Paus Franciscus beschreef het slotdocument als een geschenk met meerdere dimensies, dat zowel als leidraad voor de Kerk dient alsook als een symbool van eenheid en gedeelde missie. Ten eerste benadrukte hij zijn vertrouwen in de bisschoppen, waarbij hij de waarde onderstreepte van de aanwezigheid van elke bisschop bij het vormgeven van de synodale reis.

“Voor mij, als bisschop van Rome, was ik me ervan bewust dat ik u allen nodig had, toen ik de Kerk van God in de synode bijeenriep: bisschoppen en getuigen van de synodale reis. Dank u wel!” De paus erkende zijn rol als luisteraar en herinnerde zichzelf – en elke bisschop – eraan dat “de bisschop van Rome … ook moet oefenen in het luisteren, om te kunnen reageren op het Woord dat elke dag tegen hem zegt: ‘Bevestig uw broeders en zusters… Weid mijn schapen.”

Luisteren is volgens de paus essentieel voor het cultiveren van harmonie binnen de Kerk, “een harmonie die de heilige Basilius en het Tweede Vaticaans Concilie voor ogen hadden. Gods genade fluistert woorden van liefde in het hart van elke persoon. Het is aan de Kerk om de stem van dit gefluister te versterken, zonder het te hinderen; door deuren te openen in plaats van muren op te trekken.”

Paus Franciscus nodigde de Kerk uit om haar missie te beleven met openheid, vreugde en vertrouwen in Gods barmhartigheid.

 

Addio papa Francesco, e grazie

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.